keskiviikko 29. lokakuuta 2014

Haimatulehdus potilas

Haimatulehdus on vakava sairaus joka hoidetaan yleensä sairaalassa.Vuosittain siihen sairastuu 4000-5000 henkeä suomessa. Kymmenestä haimatulehuksesta noin seitsemän on runsaan alkoholin ja kaksi sappikivien aiheuttamaa. Haiman tulehdus on kudoksiin valuneen aiheuttamaa tulehdusreaktiota eikä bakteerien aiheuttama.

Oireista:
Haimatulehduksen oireena on voimaks vyömäinen ylävatsakipu,joka yleensä säteilee selkään.Muita oireita on pahoinvointi ja oksennustelu.Oireet kestää useita päiviä.Joskus haimatulehdus pahenee päivien mittaan jolloin yleistila laskee ja voi esiintyä kuumetta ja muita oireita.

Hoidosta:
Edelliset oireet viittavat Akuutin vatsan eli äkilliseen vatsakipuun jolloin pitäisi heti hakeutua päivystävälle lääkärille.Haimatulehdus todetaan yksinkertaisesti veri ja virtsatutkimuksilla.Tarkemin tilaa voi seurata tietokone kerros kuvauksilla.Tulosten saavuttua potilas kuuluu sairaalahoitoon vaikka tauti olisi lievää laatua.
Alkoholiin liittyvää lievää haimatulehdusta hoidetaan nestehoidolla ja kipulääkkeillä.
Sairauden pahetessa syntyy haimakudoksen kuolio.Tällöin tulehdus ei parane ilman leikkausta jolloin poistetaan sairasta haimakudosta.
Jos haimatulehdus johtuu sappi ja haimatiehyen tukkivasta sappikivestä, hoitona on nopea leikkaus jossa poistetaan ongekman aiheuttanut sappikivi.
Haimatulehdusta sairastavista 2-3 henkilöa sadasta kuolee.
Todetun haimatulehduksen jälkeen sairaudella on tapana uusia.Alkoholin välttäminen on tärkeä toimenpide uusien tulehdusten estämisessä.

Jälkiseuraamuksia:
Toistuvat haimatulehdukset voivat aiheuttaa pitkittyneen eli kroonisen haimatulehduksen.Usein syntyvät runsaasti alkolia käyttäville henkilöille.Krooniseen tulehdukseen liittyy toistuvat ylävatsa vaivat ja pitkällä ajalla kehittyy haiman toiminnan vajausta.
Sen seurauksena voi olla sokeritaudin puhkeaminen koska solujen kyky tuottaa insuliiniä heikkenee.
Haiman ruansulatusentsyymien tuoton loppuminen johtaa ruokaaineiden imeytymis häiriöihin joista voi seurata laihtumista,ripulia ja puutostauteja.

Ehkäisy:
Suurin osa haimatulehdusksista voidaan välttää jättämällä alkoholin käyttö vähemmälle.
Kohtuu käytössä 1-2 annosta päivässä ei lisää tulehduksen vaaraa,mutta jos sen on jo kerran sairastanut tämäkin määrä saattaa lisätä uusintatulehduksen riskiä.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti