keskiviikko 27. elokuuta 2014

Aivosyöpä ~

Aivosyöpä on vakava syöpä, hallitsematon syöpäsolujen kasvu aivoissa synnyttää pahanlaatuisen kasvaimen.Suomessa aivojen kasvaimia todetaan vuosittain noin 700.
Aivokasvaimet jaetaan ryhmiin:
-Pilosyyttinen astrosytomooma (gradus 1) 
-Diffuusinen astrosytooma (gradus 2) 
-Anaplastinen astrosytooma (gradus 3)

Aivokasvaimet lähettää harvemmin etäpesäkkeitä kuin muut syövät ja 75% muista kasvaimista on muiden syöpien etäpesäkkeitä.
Aivokalvon kasvain on meningeoomaksi ja se on hyvä laatuinen yleensä.

OIREET:
Riippuu kasvaimen koosta ja sijainnista.Hyvälaatuiset syövät pysyy oireettomina vuosiakin.Pitkittynyt päänsärky on yleisin oire aivokasvaimesta oksentelun,pahoinvoinnin,huimauksen ja pyörtymisen lisäksi.Myös käytöshäiriöt ja muistin menetys oireena voivat olla mahdollisia.
Aivokasvain voi aiheuttaa tinnitusta ja sokeutumista ja vakavia kuulo-ja näkö ongelmia.

HOITO:

Kasvaimen poisto leikkauksella tai sädehoidolla.Syövän paranemis ennuste riippuu paljolti sen tyypistä ja puolet syövistä on hyvälaatuisia ja ennuste on parempi.
Pahimman luokan kasvaimen ennuste on on heikko ja elinaikaa voi olla diaknoosin saannista muutama kuukausi ja tehokasta hoitoa ei ole vielä keksitty toistaiseksi.
Myös kasvaimen sijainti vaikuttaa leikkauksen mahdollisuuteen vaikka kasvain ei olisikaan kudosopillisesti syöpä tässä tapauksessa potilaan selviäminen on huonoa.

600x0 file14012010174236



1 kommentti:

  1. Ok, anniina, kiitos vastauksesta! muista että aivokasvaimia on myös muita kuin astrosytoomia? mitä ne ovat? mitä voi leikata ja mitä ei? Miksi? kerro lisää, ok?miten todetaan, miten tutkitaan?

    VastaaPoista