torstai 28. elokuuta 2014

Tähystystutkimukset

Tähystystoimenpide ja siihen kuuluva leikkaus tehdään kehon onteloon.Potilaalle hyöty on huomattava nopea toipuminen,vähäiset leikkaus kivut,lyhyt sairaalassa olo aika ja lyhyt työkyvyttömyysaika.

Voi myös olla päiväkirurginen toimenpide.Preoperatiiviset leikkausvalmistelut ovat samat kuin tavallisessakin leikkauksessa: verikokeet;tutkimukset,verenpaine,hengitys,syke,allergiat,syömättä oleminen ja suolen tyhjennys.Tarvittaessa ihokarvat ajetaan pois.
Tähystysleikkauksen näkyvyys varmistetaan ohjaamalla onteloon joko nestettä tai tutkimuskaasua.Ylimääräinen aine poistetaan ennen lopettamista.Tarvittaessa näkyvyyttä ylläpidetään jatkuvalla neste virtauksella kuten polvinivelen tähystysleikkauksessa.
Leikkauksessa käytetään yleensä kahta eri sisäänmeno reikää yksi ontelon täyttämistä ja toinen tähystintä eli skooppia varten.
Leikkauksissa käytettään kameratekniikkaa jossa kuva näkyy tv-monitorissa.
Vatsaontelon tähystyksessä jälkioireina voi ilmaantua hengitysvaikeuksia,vatsakipuja ja hartiapistosta,mutta oireet ovat kuitenkin vaarattomia.Oireet aiheutuu tutkimuskaasusta joka on jäänyt vatsaonteloon,sitä ei tarvitse poistaa sillä se imeytyy kudoksiin muutamassa päivässä.

Artroskopia:Nivelen tähystys
Bronkoskopia: Keuhkoputken tähystys
Gastroskopia: Mahan tähystys
ERCP: Endoskooppinen retrogradinen kolangiopankreatikografia,sappi ja haimateiden kuvantamis menetelmä
Laparoskopia:Vatsaontelon tähystys
Kolposkopia:Kohdunkaulan tutkimus
Kystoskopia:Virtsaontelon tähystys
Kolonoskopia:Paksusuolen tähystys
Rectoskopia:Peräsuolen tähystys
Proctoskopia:Peräaukon tähystys






1 kommentti:

  1. Kiitos anniina! kerro kuinka esim. gastroskopiaan tulee valmistautua? syöminen/juominen/lääkkeet? entä bronkoskopiaan saako syödä ? entä lääkkeiden otto?Kolonoskopiaan valmitautuminen? miten ohejistat? lisää kaikkiin valmistautumisohjeet, ok?

    VastaaPoista