perjantai 15. elokuuta 2014

Jalkasilsa

Aiheuttaja: Jalkasilsa on rihmasienen aiheuttama jalassa oleva infektio ja puhekielessä niin sanottu jalkasieni.
Lapsilla hyvin harvinainen, keski-ikäisillä ja ikääntyvillä miehillä yleinen ja naisilla harvinainen.
Sieni tarttuu helposti uima- ja urheiluhallien ja työpaikkojen pukuhuoneiden lattioilta, harvemmin pesutiloista, saunasta tai allashuoneesta.
Oireet:
Esiintyminen yleensä tavallisesti punoituksena,kutinana,hilseilynä ja halkeiluna yhdessä tai kahdessa  reunimmaisissa varvasväleissä.Silsa voi myös esiintyä jalkapohjassakin rakkuloina hilseilynä ja halkeiluna useammin päkiässä tai jalkaholvissa.
Taudin toteaminen:

Varvasvälisilsan tunnistamisessa ei yleensä ole ongelmia.Känsä eli liikavarvas muistuttaa suuresti varvasvälisilsaa. Monen muunlaisen jalkasilsan diagnoosi voi olla paljon vaikeampi sillä taudit olevat samanlaisia. Myös herpes voi muistuttaa jalkasilsaa. Sieninäyte on usein välttämätön oikeaan diagnoosiin pääsemiseksi. Hilsenäyte tutkitaan mikroskoopilla, jossa näkyy sienirihmoja. Sieniviljely vie 4–6 viikkoa. Yleisimmät jalkasienen aiheuttajat meillä ovat Trichophyton rubrum ja Trichophyton mentagrophytes -sienet. Jos silsaa on ennen sieninäytteen ottoa hoidettu sienilääkevoiteella, viljely jää usein kielteiseksi. Tarvittaessa lääkevoiteen käytössä pidetään 3–4 viikon tauko ennen sieninäytteen ottamista.
Sieni paranee usein 3-4 viikossa millä tahansa atsoleita sisältävällä sienilääkevoiteella tai pulverilla joita saa ilman reseptiä apteekista. Terbinafiinia sisältävää sumutetta, geeliä ja emulsiovoidetta käytetään pakkauksen ohjeen mukaan 1–2 viikkoa. Eräällä valmisteella riittää käyttöohjeen mukaan kertakäsittely hoitona.
Tauti uusiutuu helposti. Sen takia hoitoa kannattaa toistuvissa tapauksissa jatkaa kuukausia tai vuosia siten, että samaa lääkettä (ei terbinafiinivalmisteita) laitetaan hoitokuurin jälkeen varvasväleihin kerran tai kahdesti viikossa huolellisen pesun ja kuivauksen jälkeen.
Sienirihmat ja -itiöt jäävät elämään kenkiin jotka kannattaa heittää pois.Jalkapohjan silsa ei yleensä parane ulkoisella hoidolla kokonaan.

Hoitoon kannattaa mennä silloin kuin kotihoito on epäonnistunut ja epäillään silsan levinneen jalkapohjiin ja kynsiin.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti