perjantai 29. elokuuta 2014

Eritenäytetutkimukset


Ulostetutkimukset

F-hHB-O:Ulosteen piilevän veren osoittamista käytetään tavallisemmin paksusuolen syövän seulonnassa.Kokeessa ei ole ruokailu vaatimusta.Näyte tikkua pyöritään ulostenäytteessä,tikun päässä olevien urien pitää täyttyä mutta näytettä ei saa olla enempää.Näyte säilyy noin 5vrk huoneenlämmössä tai jääkaapissa.

F-SalmVi: Ulostenäyte salmonella epäilyssä.

F-Para-O: Ulostenäyte parasiittitautiepäilyssä esim alkueläimet ja madot.Näyte ottopurkki sisältää formaliinia joka on myrkyllistä.

Virtsatutkimukset

U-BaktVi:
Virtsan bakteeriviljelyä käytetään virtsatulehduksen diaknosointiin.Hyvin tutkimus tuloksen saamiseksi sen pitää olla mahdollisimman kauan rakossa.Viljely otetaan yleensä aamulla.Alustavassa tuloksessa menee yleensä vuorokausi jolloin bakteerit näkyvät jo tuloksessa pesäkkeenä.Lääkkeenä käytetään antibioottia,mutta bakteeri voi myös olla resistenssi antibiootille jolloin se ei tehoa.

Ysköstutkimukset

Ex-Syto: Ysköksen irtosolututkimus,ensisijaisesti pahanlaatuisen prosessin poistaminen,Potilasta neuvotaan yskimään syvältä tehokkaasti yleensä heti herättyä,jos limaa ei irtoa voidaan antaa limaa irrottavaa lääkettä 3pv aikasemmin ennen  näytteen ottoa.Näyte yskitään suoraan purkkiin jossa on 10ml noin 70% alkoholia.Näytteestä tehdään kaksi sivylyvalmistetta,värjäys ja esitarkistys.

TBVr,TBVi: Tuberkuloosi-yskösnäyte.Ennen näytteen ottoa suu huuhdotaan vedellä mutta ei kuitenkaa hampaiden pesua ja näyte otetaan ennen aamiaista.Näyte otetaan aamulla syvältä keuhkoista tulevasta limasta ja kerätään kapsa-rasiaan.Näytettä on oltava 2ml.Näyte säilytetään viileässä.

2 kommenttia:

  1. Kinka valmistautuminen PLV näytteeseen? miehellä/naisella? kuinka ohjeistat?kerro!

    VastaaPoista
  2. Entä tavallisimmat verinäytetutkimukset? niitä en löytänyt ollenkaan?

    VastaaPoista