perjantai 15. elokuuta 2014

~Kirurginen potilas~

1.
Perioperatiivinen hoitotyö:käsittää pre,intra ja postoperatiivisen hoitotyön vaiheet.Hoitotyöllä tarkoitetaan välittömästi tai leikkausta toteutettavaa hoitotyötä.

Preoperatiivinen hoitotyö: ns. esikäynti ennen leikkausta,tavataan tarvittaessa sairaanhoitaja tai kirurgi,annetaan esitietoa leikkauksesta ja esivalmisteluista kotona.

Intraoperatiivinen hoitotyö:Teoriana on jäsentää ja määrittää leikkauksen aikaista hoitotyön lähtökohtaa,tehtävää ja päämäärää.Empiiriseen aineistoon perustuva teorian kehitys.

Postoperatiivinen hoitotyö:Tavoitteena on verenkierron ja hengitystoiminnan ja elintoimintojen vakauttaminen niin että leikkauksesta ja anestiasta toipuminen on mahdollisimman tuloksellista.

Lyhki:Lyhytjälkihoitoinen kirurgia,kotiutus 2-3pv sisällä leikkauksesta.

Päiki: Päiväkirurgian yksikkö.Hyvin suunniteltu leikkaus operaatio.Toimenpiteet tehdään joko nukuttamalla tai puuduttamalla.Hyvä potilasneuvonta ja ohjaus tärkeää.

Eksogeeninen infektio: Ulkosyntyinen infektiotauti.Pieneliön aiheuttama tauti esim.Tartunta tapahtuu potilaan ulkopuolella esim tartunta jostain ihmisestä tai ympäristöstä.

Endogeeninen infektio: Toimenpiteen yhteydessä tapahtunut tartunta esim katetroinnissa tullut mikrobitartunta.

Puhtausluokka: 4 luokkaa.Puhdas,puhdas kontaminoitunut,kontaminoitunut ja likainen.Määrittää bakteeri ja mikrobi kannan määrän eri kohteessa.

Laskimoanesteetti: Keskushermoston toiminta on ohimenevästi lamautunut niin ettei esim leikkauskipu tunnu potilaaseen.

Lihasrelaksantti: Ovat lihaksia lamauttavia ja lihasjännitystä alentavaa lääkeainetta.Riittävänä annoksena halvaannuttaa lihaksen täysin.

Verityhjiö: Kirurgiassa käytetty laite jolla voidaan estää verenkierto leikattavassa raajassa.Leikkaus aika lyhenee ja leikkauskohdan näkyvyys on parempi.Vaarana kompilkaatiot.

Laparotomialeikkaus:Vatsaontelon avoleikkaus,tähystys,leikkaus tehdään anestiassa eli nukutuksessa.

Tähystysleikkaus: Eli endoskopia.Lääketieteellinen tutkimus jossa tutkitaan kehon sisäosia endoskoopilla eli tähystimellä  joka on suunniteltu haastaviin tilanteisiin.


2.
Anestia: Toimenpidettä varten potilas nukutetaan tai puudutetaan.Anestesiaan vaikuttaa seuraavat tekijät:toimenpiteen luonne ja laajuus,potilaan yleistila ja ikä sekä omat toiveet.
Yleisanestia:eli nukutus sopii kaikkiin kirurgisiin hoitotoimenpiteisiin.
Spinaalipuudutus:puudutusaine ruiskutetaan ohuella neulalla selkäydintilaan ja näin alaruumis saadaan puutumaan.
Epiduraalipuudutus:Puudutuksessa laitetaan ohut muovikatetri epiduraalitilaan joka sijaitsee selkäytimen ulkopuolella ja katetrin avulla hoidetaan leikkauksen jälkeistä kipua.
Paikallispuudutus:pienissä leikkauksissa käytetään paikallispuudutusta sitä voidaan myös lisätä leikkauksen aikana lisää.
Selkäydinpuudutus:Pistetään alaselän alueelle lannenikaman välistä mielellään kylkiasennossa.Puudutus kestää 1-2h jonka jälkee liikunta kyky palaa takaisin.
Plexuspuudutus:Käytettään yläraajojen ja olkapään leikkauksissa,jolloin vain kaulalta tai kainalon alueelta puudutetaan yläraajan hartiapunos.

3.Ohjaus ja valmistelu
-Potilaan sitoutuminen hoitomääräykseen ja ymmärtämään hoitoon vaikuttavat tekijät.
-Potilaat ovat kokeneet paremmin valmistautuneensa kun he ovat saaneet osallistua potilaan ohjaukseen ennen toimenpidettä.
-Ennen leikkausta ja leikkauksen jälkeen annetut tiedolliset,kirjalliset ja käytännön harjoitukset ovat vaikuttaneet ortopedisen toimenpiteen lopputulosta kuten kivun ollessa lievempää.
-Potilaan tyytyväisyys ja nopeampi kotiutus ja kävelykyky.

4. Kirurgisen potilaan postoperatiivinen tarkkailu:
Vuoto,hengitysongelmat,hengityslama,kurkunpään spasmi,jälkirelaksaatio,virtsaumpi,alilämpöisyys,toksinen puuduteainereaktio,allerginen reaktio,kutina,päänsärky,keuhkoembolia,verenkierto ongelmia....

5.Leikkauskomplikaatiot
Verenvuoto,nestetasapainohäiriö,haavainfektio,sokki,keuhkoverotulppa,laskimoveritukos,keuhkokuume,keuhkojen ilmattomuus eli atelektaasi,sydämmen toiminnan ohgelmat,kiinnikkeiden aiheuttama suolentukkeutuma ja suolen lamaantuminen,vitsaumpi,ompeleen pettäminen,analyfaktinen reaktio....

6.Potilaan kotiutus ja ohjaus
-Potilaan nopea toipuminen leikkauksesta ajoitetusti
-Psyykkinen tila
-Liikkuvuus
-Kivun hallinta
-Juominen
-Erittäminen
-Sosiaaliset tekijät ja tieto omasta hoidostaan.
Potilaan kotiutus toimenpiteen jälkeen perustuu lääkärien ja sairaanhoitajien yhdessä määrittämiin kotiutuskriteereihin.Kriteerit on sairaaloissa melko yhdenmukaisia.Potilaan vitaalitoiminta tajunnantaso,verenpaine,pulssi ja hapetus on oltava vakaat tunnin operaation jälkeen ennen kotiuttamista.Potilaan on pystyttävä pukeutumaan ja kävelemään.Leikkaushaavan alueella ei saa olla tihkuvaan suurta vuotoa eikä hematoomaa eli verenpurkaumaa tai mustelmaa.Potilaalla tulee olla kirjalliset hoito-ohjeet kotiin lähtiessä ja tieto minne ottaa yhteyttä ongelman sattuessa.





1 kommentti:

  1. Kiitos Anniina! kerro vielä mikä on laskimoanesteetti ja mitkä ovat verityhjiön komplikaaatiot?Miten sinä ohjaat asiaksta ennnen leikkausta? mistä asioista kerrot?? etukäteen?entä mitä asioita kerrot esim. haavahoidosta kun potilas kotiutuu? saako haavaa esim. kastella? mitä muuta?

    VastaaPoista